Vanligare än man tror..

Du kommer nog hit för att du har skulder eller är på väg att få, men var lugn, det är många som har skulder.

Det är nämligen nästan 400 000 människor som har skulder hos Kronofogden. Ofta kan det vara svårt att komma ur dom eftersom räntan och avtalen är så dåliga. Sms-lån är ett typ av lån som man verkligen inte ska ta. Räntan på sms-lån är mycket hög och man får ofta svårt att betala av lånet då.

 

När man har en skuld så kan man försöka att komma överens med fordringsägare/långivare. Om man inte kan komma överens så får man ofta vända sig mot Kronofogden för hjälp.
Det är många som har skulder men det gäller att fokusera på en åt gången och man ska alltid börja med skulden där det sämsta avtalet finns. Medans man gör av med en skuld åt gången ska man alltid betala räkningarna först så man inte får fler problem. Sedan så ska man inte ta nya lån för att betala av de gamla. Då känns det skönt att bli av med några skulder men då sätter man sig ändå i samma sits som innan.

Det viktigaste är att se till att inte ta lån på onödiga småsaker. Studielån och lån på bil och hus är okej. Men att ta lån på till exempel en TV-apparat eller dator är ett dåligt beslut. Det bästa du kan göra om du vill köpa en ny sak är att spara ihop pengar. Om du istället tar lån på den saken du vill ha får du betala mycket mer än vad den egentligen skulle kostat från början. Det är inte ovanligt att saken blir 50% dyrare på avbetalning. Räntor för lån är också mycket höga för impulsköp.